Gränslandet

Rödingfiske på isen.Rödingfiske på isen.

Fiska

Bland sportfiskare är Gränslandet välkänt och älskat. Här finns allt från lättillgängliga sjöar och åar till avlägsna smultronställen. Här kan du få några tips:

Några kända fiskevatten

Rogen och kringliggande sjöar är kända för ett fint fiske efter röding under vintern. På sommaren nappar öringen, och harrfisket är som bäst under sensommar och höst.

I småsjöarna kring Käringsjön och Käringsjövallen finns stor möjlighet att fånga grov harr.

Vattendragen Røa och Grøtåa, som rinner ner mot Femunden, erbjuder ett spännande fiske efter öring och harr.

I Hävlingen fiskar man bland annat efter röding från båt på sommaren och på isen om vintern. Båtar finns att hyra vid Hävlingestugorna där man också kan övernatta.

Storån, som avvattnar sjön Hävlingen söderut, är berömd för sitt flugfiske efter öring. Fisket är kvoterat så bara ett visst antal fiskare per dygn tillåts, och endast fiske med flugfiskespö är tillåtet.

Femunden och Feragen är stora, öppna sjöar med alla Gränslandets fiskarter. Här rekommenderas fiske från båt. I Femunden finns också ett välkänt yrkesfiske efter sik.

Fiskekort

Du måste ha ett giltigt fiskekort för att få fiska och du får bara fiska i upplåtna vatten. Fiskekort finns att köpa på många ställen, exempelvis i mataffärer och på turistanläggningar. Vill du veta vilket fiskekort som gäller kan du fråga dig fram på plats eller klicka runt bland länkarna här till höger.

Samisk fiskerätt

Fisket är en viktig del av den samiska kulturen och samebyns medlemmar har särskild rätt att fiska i vissa vatten. I några av dessa har ingen annan rätt att fiska.

Lyckat harrfiske.Lyckat harrfiske.

Vinterfångad aborre.Vinterfångad aborre.

Nattsländor, mums för fiskar.Nattsländor, mums för fiskar.

När du fiskar måste du ha giltigt fiskekort, eller fisketillstånd som det också kallas.När du fiskar måste du ha giltigt fiskekort, eller fisketillstånd som det också kallas.

Foton: Naturcentrum AB.

Gränslandets fiskar

Öring
Röding
Harr
Sik
Abborre
Gädda
Lake
Elritsa

Rakfisk är inlagd, fermenterad fisk som liknar den svenska surströmmingen. Den har ätits i Norge ända sedan medeltiden.