Gränslandet

Värdfolket vid Käringsjön. Foto: Naturcentrum AB.Värdfolket vid Käringsjön. Foto: Naturcentrum AB.

Käringsjön

Käringsjön ligger vid den sista, stenigaste vägens ände i Rogens naturreservat. Platsen har länge varit viktig för många människor i trakterna kring Rogen och Femundsmarka. Samerna slog sig ner vid Käringsjön i Rogenområdet i slutet av 1700-talet och kallade då sin by för Fjällsjön. Namnet Käringsjön fick det efter en käring som hade en fiskekoja här någon gång på 1700-talet. Hon gick hit från Tännäs, 17 kilometer bort. Det sägs att hon stickade medan hon gick för att utnyttja tiden.

En annan som många gånger vandrade samma långa väg, var Pelle Wiberg. I början av 1900-talet hade han butik i Käringsjön och gick de 17 kilometerna till Tännäs efter posten en gång i veckan.

Men Pelle Wiberg och hans fru bodde kvar, i stort sett självförsörjande. Det hände att de åkte på kalas om vårvintern till vänner fyra mil bort, och när kalaset var slut knäppte de på sig skidorna och åkte hem på skaren. När det ljusnade var de hemma och gick rakt in i ladugården och mjölkade korna.

Väg blev byggd till gården först år 1965. Det tog Pelle Wiberg en hel sommar att bygga den. Och det var inte förrän år 2001, två dagar före julafton som gården fick el indragen. Det var onekligen en trevlig julklapp, men redan på nyårsafton blev det strömavbrott. Då var det skönt att ha kvar det gamla dieselaggregatet, som kunde ge lite reservström.

Pelle Wibergs sonson Per-Roger Wiberg har nu tagit över gården i Käringsjön och är naturbevakare i Rogens naturreservat. Per-Roger och hans fru Kerstin välkomnar också turister att övernatta i stuga eller hyra kanot.