Gränslandet

Signe Danielsen - med styrka och tålamod som fjället

Hon föddes 1895 och levde av fjället ända in på andra halvan av 1900-talet. Bara 140 centimeter lång stod Signe Danielsen stadigt på fjällhedarna i Femundsmarka. Hon vaktade renarna ensam i månader, högg timmer, snarade ripa, fiskade och plockade bär.

Sin tredje son födde hon i snön och fick ligga där med honom i över en timme. Den första familj hon knackade på hos ville nämligen inte släppa in några samer. Men senare blev hon god vän med dem och tog aldrig upp ämnet, eftersom det nu gick bra för både henne och pojken.

Hon gick genom isen och kom hem ”som en djupfryst fisk” men var inte sjuk en enda dag i livet. En gång hoppade en varg rakt över hennes huvud. Men det var väl inte mycket att prata om, hennes liv var väl ungefär som andra samekvinnors, tyckte hon.

En tid turnerade Signe och mannen Elias med en cirkus i Europa och visades upp som ”samefamiljen”, men längtan hem till fjället blev för stor. Trots att familjen ibland saknade både mat och tak över huvudet hade hon aldrig velat byta liv med någon, sa Signe då hon tänkte tillbaka som 80-åring.

Boktips

Melien, Hans. 1975: Viddas mor. Signe Danielsen fra Elgå. Grøndal & søn. Oslo.